Pamiętam smak zimnych nóżek, robionych przez mojego wujka. Mówił, że są dobre na stawy
W dzisiejszych czasach, gdy coś nam dolega, biegniemy do apteki czy lekarza i próbujemy znaleźć antidotum. Kiedyś bardziej stawiano na naturalne sposoby. Jednym z takich smacznych leków były zimne nóżki. Jak mawiał mój wujek, bardzo dobrze działały na stawy. Pewnie dlatego całe życie był taki wysportowany. Wiem, że galareta przygotowana na bazie wieprzowych nóżek ma też swoje wady. Zawiera bowiem dużo tłuszczu i cholesterolu. Jednak jest taka smaczna, że trudno się jej oprzeć. A jedzona niezbyt często, nie powinna zaszkodzić.
Czy do zimnych nóżek dodaje się żelatynę?
Odpowiednio ugotowane, zimne nóżki nie wymagają dodatku żelatyny. A to dlatego, że w wieprzowych kościach i skórze naturalnie występuje ten sam składnik, który zawiera żelatyna. Jest nim kolagen, czyli białko, które ma zdolność żelowania. By jednak białko to działało tak, jak tego oczekujemy, musi ono zostać uwolnione do płynu i wystąpić w nim w odpowiednim stężeniu.
W tym celu nóżki należy gotować dość długo, czyli kilka godzin na małym ogniu. Gdy mięso samo zacznie się rozpadać, proces gotowania można zakończyć. Oczywiście ważna jest też ilość wody, w której mięso jest gotowane. Musi być ona na tyle duża, by cała nie wyparowała w czasie długiego gotowania. Z drugiej strony, proporcja wody do mięsa nie może być zbyt duża, bo uwolnione z mięsa białko nie zdoła związać całego płynu.
Jak ugotować tradycyjne, zimne nóżki?
Zimne nóżki można gotować na samych nogach wieprzowych, warzywach i przyprawach. Jeśli jednak chcecie, by nóżki zawierały więcej mięsa, możecie też włożyć do garnka golonkę wieprzową.
Przepis: Zimne nóżki
Wytrawna galareta przygotowana z nóżek wieprzowych
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 4 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 375 w każdej porcji
Składniki
- 2 nogi wieprzowe
- 1 mała golonka wieprzowa
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2-3 listki laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz ziołowy
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
- Nastawianie nóżekNóżki i golonkę oczyść z resztek szczeciny. Możesz ją opalić np. nad palnikiem gazowym. Mięso opłucz, włóż do dużego garnka. Zalej je zimną wodą, tak by przykryła je 5-6 cm warstwą. Mięso gotuj na niedużym ogniu, aż się zagotuje. Wtedy usuń szumowiny.
- Dodawanie składnikówDo gotujących się nóżek dodaj przekrojoną na pół i opieczoną cebulę, a także obrane marchewki, pietruszkę i seler. Dorzuć też listki laurowe, ziarna ziela, trochę soli i pieprzu. Nóżki gotuj na małym ogniu, przy uchylonej pokrywce ok. 4 godziny. Pod koniec gotowania dodaj do wywaru przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dopraw go solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
- Wyjmowanie składników z wywaruGdy mięso będzie się już samo rozpadać, zdejmij garnek z ognia i wyjmij z niego mięso i warzywa. Wywar przecedź przez gęste sito, które dodatkowo możesz wyłożyć kilkukrotnie złożoną gazą.
- Porcjowanie składnikówGdy mięso przestygnie, usuń z niego kości i chrząstki i pokrój je na kawałki. Na kawałki pokrój też marchewki. Mięso i marchewkę rozłóż do 6 miseczek o pojemności ok. 250 ml. Każdą miseczkę dopełnij przestudzonym wywarem. Gdy mięso i wywar wystygną, wstaw miseczki do lodówki. Po ok. 8 godzinach galarety powinny się zestalić.
Wskazówka: Zimne nóżki doskonale smakują skropione octem lub sokiem z cytryny.
Jakie są korzyści z jedzenia zimnych galaret?
Wytrawne galarety, a w szczególności zimne nóżki wieprzowe, zawierają naturalny kolagen. Białko to korzystnie wpływa na stawy, chrząstki i ścięgna, zwiększając ich elastyczność, wytrzymałość i sprężystość. Kolagen służy też urodzie, bo poprawia jędrność, elastyczność i nawilżenie skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie.
Kolagen naturalnie występuje również w naszym organizmie, jednak z wiekiem zmniejsza się jego produkcja. Stąd pojawiające się zmarszczki i konieczność suplementowania tego białka. A najlepiej robić to w naturalny sposób, czyli poprzez jedzenie.